Nov
12

Munkahelyvédelmi akcióterv!

Munkahelyvédelmi akcióterv!


MUNKAHELYVÉDELMI AKCIÓTERVBEN FOGLALTAK MEGVALÓSÍTÁSA ÉRDEKÉBEN SZÜKSÉGES EGYES TÖRVÉNYEK MÓDOSÍTÁSÁRÓL.


1.            SZAKKÉPZÉSI HOZZÁJÁRULÁS azok

  • a pályakezdő munkavállalók
  • a tartósan álláskereső személyek
  • a gyermekgondozási díj folyósítását követően, a gyes illetve a gyermekgondozási támogatás folyósításának ideje alatt illetve azt követően foglalkoztatott munkavállalók akik után a foglalkoztatás első két évében szociális hozzájárulás adókedvezményt érvényesítenek, a bruttó bér összege de ,maximum. 100e Ft csökkenti a szakképzési hozzájárulás adóalapját. (részmunkaidő esetében időarányosan csökkentet része vehető figyelembe)

2.            ADÓKEDVEZMÉNY ILLETI MEG a foglalkoztatót

  • a szakképzettséget nem igénylő munkakörben foglalkoztatott munkavállaló után Mértéke a bruttó bér, de maximum 100e Ft után számított 14,5% Havonta állapítja meg a munkáltató külön-külön minden érintett munkavállalója után részkedvezményként állítja be az adóbevallásába.
  •  a legalább 180 nap biztosítási jogviszonnyal járó munkaviszonnyal rendelkező 25 év alatti pályakezdő munkavállaló után részkedvezményként havonta és egyénenként a bruttó bér, de maximum 100e Ft 27%-t számolhatja el a munkáltató, adókedvezményként.
  • a pályakezdő 25 év alatti és az 55 év feletti munkavállaló után a bruttó bér, de maximum 100e Ft után számított 14,5% adókedvezményt számolhat el a munkáltató.
Feltétel: a munkavállaló az adóhatóság által kiállított 15 napnál nem régebbi igazolással a munkáltató részére igazolja, hogy legfeljebb 180nap biztosítási kötelezettséggel járó munkaviszonnyal rendelkezik. Ez a 2012. december 31.-én már fennálló munkaviszonyra is vonatkozik, ha a foglalkoztatás kezdő időpontja 2013.jan. 1-e.
  • A tartósan állást kereső személyek után az adófizetési kötelezettséget eredményező munkaviszonyba foglalkoztató munkaadó adókedvezményt vehet igénybe. Az első két évben a bruttó bér, de maximum 100e Ft 27%-át a harmadik évben a 14,5% -t (A foglalkoztatás éve) Tartósan álláskereső az akit az állami foglalkoztatási szerv a megelőző 9 hónapon belül legalább 6 hónapig nyilvántartott . A közfoglalkoztatás ideje nem számít bele! Az igazolást az állami foglalkoztatási szerv adja ki és ennek birtokában veheti igénybe a munkáltató az adókedvezményt.
  • A GYED a GYES és a gyermeknevelési támogatás folyósítását követően foglalkoztatott munkavállalók után a foglalkoztatás első két évében a bruttó bér, de maximum 100e Ft után 27% a harmadik évben 14,5% adókedvezményt vehet igénybe a munkáltató. A kedvezményt az igazolás birtokában számolhatja el a munkáltató. Az igazolást az anyasági ellátást folyósító egészségbiztosítási szerv a  társadalom biztosítási kifizetőhely kincstár, vagy családtámogatási kifizetőhely az ellátásban részesülő késedelmére adja Figyelem: Az előzőekben sorolt adókedvezmények nem vonhatók össze a START PLUSZ, START EXTRA vagy STARTBONUSZ adókedvezményekkel.

 

 Iratkozzon fel, és rendszeresen tanácsokkal látjuk el!Keresés a blogban